Hírek, aktualitások

Érdemes átnézni...


A MENTŐMELLÉNY ÉRVÉNYES CÍMKÉJE CE EN 395

Ezt szeretné látni a mentőmellényen a rend éber őre. Az úszás-segítő mellény, meg a régi jeltelen mellények nem megfelelők, legalábbis hivatalosan nem. Van egy címke a jó mellényen vagy mellénybélésben, rajta szerepel, hogy mekkora súlyú embernek alkalmas a mellény, és ez a bűvös szám CE EN 395. Most ezt kérik. Egy másik kérdés, hogy érdemes a mellényünket pár évente teljes öltözetben kipróbálni, mert öregedve veszíthet hatékonyságából. Sőt, öltözékben vízbe kerülve kiderülhet, hogy nagyobb szükséges. Nyáron beöltözni téli cuccba, kabát csizma, akármi és úszni egyet olyan helyen, ahol a lábunk leér. Ki fog derülni az igazság, és jó buli is, annál biztos jobb, mint télen, éles bevetésben szembesülni az elégtelenséggel. Címke a hatóságnak, és próba magunknak.  


A FÉNYMÁSOLT FORGALMI

Az eddig olykor és helyenként megtűrve elfogadott fénymásolt hajólevél miatt büntethetnek a vízirendőrök. Eddig, mivel a sportág alapvetően és jellemzően vizes sport, és a forgalmi papírból van, egyféle elnéző szokás alakult ki azokkal szemben, akik fénymásolt (néha színes fénymásolt, sőt lefóliázott) forgalmit mutattak fel az igazoltatáskor. Idén többször tapasztaltuk, új szelek fújnak a régi divatban, megbüntetik az ügyeskedőket. A színes fénymásolat egyébként az irathamisítás árnyékát vetett fel eddig is, úgyhogy nem az erősködésre érdemes készülni, hanem olcsóbb igazodni a helyzethez. A horgásztanyák kocsmahíradói szerint az a hír járja, a vízhatlanítás címén fénymásolva gyártott hajólevelek (a forgalminak ez a hajós neve) elszaporodtak, és ez változtatott az elnéző gyakorlaton.


A TŰZOLTÓ FOGADÁSA

Múlt évben - amikor a hajóhoz kötelező tűzoltó készüléket ellenőrző hitelesítésre vittük - a tűzoltó, aki végezte hitelesítést elpanaszolta, hogy nem jelentkezik nála az a balatoni vízirendőr, akinek egy láda sört ígért, ha megmutatja a rendeletet, hogy tényleg fél év a hajózásban a hitelesítés érvényessége, ami szerinte 1 év. Amíg a láda sör gazdája nem jelentkezik, addig hitelesíteni, és nem vitatni. Meg fogom kérdezni tőle minden félévben, megvan-e a rekesz sör, és ha elkel, kibővítjük ezt az írást.


TRAFPAX A KIS-DUNÁN

13 km/óra. A Ráckevei ágon valóban mérik, sőt egyes szakaszain,  Szigetszentmárton környéki nádszigetek magasságában 5 km/óra a megengedett. Van abban valami, hogy a stégen napozókat ne öntse ki a száguldó motorosok hulláma, meg a természetvédelmi zónák békéje is elfogadható szempont, főleg, hogy mérik és büntetnek is.


AZ ITTAS VEZETÉS

Elvileg, ha a gumicsónakkal evez a strandoló, és odaáll mellé motorosával a vízirendőr, megkérdezheti, hogy „Ki a hajó vezetője?” –mert ezt ki kellene jelölni indulás előtt, még engedély nélkül vezethető csónaknál is-, aztán megfújathat a vezetőnek talált emberrel egy szondát, mert a vezető nem ihat. Mint az autónál, pont úgy. Volt olyan, kinek autós jogsija ugrott, bár ez egyesek szerint ez vitatható eljárás…akarja valaki az ilyen vitát? Olykor akcióznak, olykor nem keresik utazva a tudatlanokra a büntetés lehetőségét. Ez is van.


AZ ÚJ HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT

Megújult, új lett, változott. Értelmezés szokásai kiderülés alatt. A tapasztalatokat majd ide újítjuk, ha lesz olyan. Változások idején eddig mindig voltak felettébb érdekes történetek, és várhatóan a hajózás ma -és így is- veszélyes üzem…