Csónakok


A csónakok sokféle módon csoportosíthatók, osztályozhatók. Az itt következő bemutatásuk évtizedek óta bevált, a használat és az építés módja mentén könnyíti a választás.

 -FA CSÓNAK-LADIK Keményfa bordákra fenyő palánkkal épülő, jellemzően hagyományos kezeléssel (valamint ma divatos, ám sok kockázatot rejtő módon kívül, illetve kívül belül műanyag bevonattal is) készülhet. Évszázadok óta létező, odafigyelést, ápolást igénylő építési mód, mely „Matula Bácsis” jellegét semmi mással nem pótolhatjuk.

 -.LAPOS-ALJÚ CSÓNAKOK MŰANYAGBÓL: A hagyományos fa csónakot-ladikot mintázó, megbízhatóan tartós és gondozásmentes horgászcsónakok.

 - HULLÁMÁLLÓ ÉS BALATONI: Mind a hullámos vízen haladás, mind a hullámok befröcskölése, és így a víz csónakban felgyűlése ellen védettebb építésű csónakok.

 - SKANDINÁV HULLÁMÁLLÓ: Félig-tengeri, hullámos vízre is alkalmas forma, mely szigetek, fjordok taglalta hullámos vízen motorral is használható, viking palánkmintával.

 - ALU CSÓNAK LADIK: Az alu-csónak idehaza leginkább ipari célra használatos, mert az „alkalmazotti gondosság” és „ridegtartott-üzemmód” ellen a legjobban védhetőre építhető.  Sóderre vagy betonos-kövesebb partra kikötéskor jól védhető sérülések ellen cserélhető kopásálló elemekkel az alja, stéghez partfalhoz ütődés ellen az oldala,  így van olyan használat, amihez az alu a legjobb választás (munkacsónak, céges üdülő, kölcsönző, köves kikötés elkerülhetetlensége). Azonban tudni kell, idehaza a fém-tolvajok előszeretettel keresik, a jelek szerint komoly „belföldi túrizmus” épül felkutatásukra, valamint, a közhiedelemmel ellentétben korrózió ellen nem teljesen védett, bár a vas vagy fa csónakokhoz képest sokszorta időtálló.