Tévhit 2.          Ugrás a http://csonak.info oldalra

Alapvető tévhitek reklámcélból kitenyésztve

  A félre érthető népi hagyományok, a körülményeket nem eléggé figyelembevevő, „pokolba vezető jó szándékú” tanácsok, a reklám okán hazabeszélések, a kedves ferdítések, a kegyes hazugságok éppúgy közszájon forognak a témában, mint a csibész címeres ökörségek „parasztvakításai”, és a nem helybéliek ugratása. Itt gyűjtjük okulásunkra, melyeket gyakran hallani.

Nem vitatjuk! Gyűjtjük!


 

           Egy újabb keletű parasztvakításba is botolhatunk.

Kis, három méter alatti csónakot lefényképeznek, amint egy kabátban testesebbnek tűnő, ám „vasággyal húsz kilós” ember áll benne, olykor a csónak végén kis motor látható (többnyire nem beindítva), és még horgászbotot is fog a pali a kezében. Ja, két kilós hal beemeléséért már nem merészkedik a csónak végébe, mert akkor ott befolyna a víz. Mert micsoda meglepetés, rövid csónak hosszában is instabil. Orrába lépek víz alá merül a bokám, farából kihajolok, hónom alatt befolyik a víz, ja a fizika az fizika, a marketing meg nem fizika, ha nincs alattam elég térfogat a vízre szállás után, akkor később azt már nem tudom odahadoválni. „A szélére állva sem billen!” - mondják róla. De mit is ért a „széle” alatt ?

A csónak belső kialakítása miatt a padlórészen maradó lábfejünk a csónak középvonalától nem képes húsz centit sem oldalra helyezni a testsúlyunk középpontját. Így értendő a széle. Mert másképpen nem jön össze. A víz már csak ilyen, a fizikát ismeri és nem a dumát.
(Katt a képre...)

 

Egyensúly...Billenés...Borulás...
(Katt a képre...)

 
 

Fürdés?   
(Katt a képre...)

 

 

Igen, van ki fél lábon is megáll egy kenuban. De a legtöbb ember nem ennyire ügyes, és az évek során jellemzően nem a mutatvány kivitelezésének begyakorlásával akar foglalatoskodni. Szóval, a túl kis csónakokhoz vegyen egy darut is az átlagos ügyességű ember, mellyel magát a csónak közepébe valahogy belehelyezi, mert szárazon oda kis valószínűséggel kerül más módon.