Csónak választás          Ugrás a http://csonak.info oldalra

Gondolatok csónak-, motor-, alkatrész-, kiegészítő-választás, javítás, használat, és ápolás kapcsán.


Miből és mekkorát?
Szempontok csónak választás esetén
 

(Javaslom a témához elolvasni a „Motorválasztás” cikket.)

Három dolog számít leginkább. A többi apró finomítás.
    -Hányan kell beleférjenek, és milyen üzemmódban? (utazás, horgászás, munka)
    -Mekkora motorral fogjuk felszerelni / vagy miféle lesz a meghajtás?
    -Mekkora hullámok közé szánjuk?

MIBŐL?
Anyagára nézve a következők a legelterjedtebbek:
 

Fa csónak annak való, aki a következő tíz évben akarja és bírja gondozni, tisztítani rendszeresen. A bordák és tőkék anyaga keményfa (tölgy és akác elsősorban) a palánkozat fenyő (luc-, borovi-, vörösfenyő). Nemesebb fából (pl. mahagóni) nagyon ritkán készítenek csónakot, bár lehetséges. Kívülről egyesek szokták üvegszálas műgyantával bevonni, ám mivel a fa és a műanyag nem dolgozik együtt nedvesség és hőmérséklet változás hatására, a műanyag és a fa elválik, élettartama rövid (3-6 év).
   
A kívül-belül beműgyantázott fa vagy OSB-lap, stb. csónakkészítési technika nem ajánlott, mert bármely sérülés, vagy gyártási hiba folytán a fába felszívód víz nehezen szárítható ki belőle, elég egy tűszúrásnyi lyuk, és vége a csónaknak mire észrevesszük a hibát.
   
Alumínium csónak annak való, aki tudja őrzött helyen tartani (fém-tolvajok keresik), vagy magával hordozza, illetve ha nagyon mostoha, úgymond ipari körülmények közé szánjuk (az alu erősíthető legjobban a várható igénybevételnek megfelelően alá épített koptató-sínekkel, oldalsó extra peremekkel). A legzajosabban úszó csónak. Szegecselt és hegesztett módon készül elsősorban, de van pár peremezett és sajtolt is. A hegesztett, és utána a szegecselt a legkedveltebb.
   
Az üvegszálas műanyag csónak bátran ajánlható bárkinek, csak megfelelő méretűt és eléggé megerősítettet, esetleg nehezítet, változatot kell rendelni.  Az úgynevezett dupla, dupla-fenekű, vagy álfenekes csónakok sérülékenyebbek, és nehezebben, körülményesen és drágán javíthatók. A csónakban légkamra másképp is elhelyezhető, nem kell azt az aljára tenni, az álfenék (dupla-fenék) egyszerűbb gyárthatóságot, de minden más szempontból hátrányt jelent. Az álfenék nélküli csónak ütés ellen rugalmasabban ellenáll, mélyebbre lógatott lábbal, kényelmesen ülhetünk benne hosszabb ideig is, és stabilabb biztonságosabb érzést ad a mélyebbre került    súlypontunk. Egészen nagy csónakoknál már fogynak a hátrányok (ott, ahol már nem számít a stabilitás, mert úgyis elég nagy a csónak), de az előnyök nem kerülnek elő.
   
(Nem terjedt el, de elvileg létezik nem végigfutó üvegszálas anyagból nagyobb (polietilén, pvc, stb.) hegesztéssel lapokból egyedileg vagy zárt gyártószerszámban, „gépen” készített csónak is. A népnyelv úgy fogalmaz, hogy „olyan anyagból van, mint a szemeteskuka”, utalva a csónak anyagának látható-tapintható jellegére.)
   
Vas: Nehéz fajsúlya miatt nagy méretű légkamrát igényel, mely sok hasznos helyet foglal. A vas két oldalról korrodálva állandóan vékonyodik, még horganyzott verzióban is, mert sérülései elkerülhetetlenek. Idővel állandó foltozásra szorul a teljes tönkremeneteléig. Házilag könnyen hegeszthető, rengeteg van belőle, legtöbbjük légkamra nélküli. Légkamrával és rendes felületkezeléssel már nem olcsóbb a többinél. Annak ajánlható, aki maga építi (mert ehhez van felszerelkezve), és hajlandó légkamrával, vagy más felszínen maradást biztosító eszközzel (pl.: ülés alatti hordó-légtartály, marmonkanna, stb.) ellátni, és rendszeresen szakszerűen kezelni.
   
MEKKORÁT? Utólag nem lehet hozzávarrni!
1fő horgászik:
 2 vagy inkább 3 személyes csónak
2 fő horgászik:
 3 vagy inkább 4 személyes csónak
3 fő horgászik:
 minimum 4 személyes csónak
   
A csónak annyi személyes ahány ember mozdulatlan vigyázz-ülésben elfér benne.
Ha így számolunk, már nagy csalódás nem érhet. Ha mozdulatlan ülésen túl mozogni is akarunk, akkor osszuk kettővel azt, ahány személyesnek mondták a csónakot.

A szélesség számít elsősorban, mert együtt jár magasságnövekedéssel is.

Ki gondolná, hogy egy 4m X 1.4m-es csónak akkora, mint egy 6m X 1.2m-es?

Ez úgy lehet, hogy az 1.4m széles széltében és magasságában is ~20 -20%-kal nagyobb, így térfogatra, terhelhetőségre majdnem másfélszer akkora, mint az azonos hosszú de 1.2m szélesé (keskenyé).

   
A túl rövid csónak hosszában is érzékeny a billenésre, nem tudunk rendesen a végébe kimenni (kikúszni), mert a víz színére nyomjuk a peremét.
   
Bármiféle benzinmotorhoz ajánlott legalább 4.5 méter  vízvonalhosszú csónakot szerezni. Esetleg 4 méter még elmegy.  Az a cél ezzel, hogy a csónak ne az orrát magasba emelve, végével a vízbe süllyedve, küszködve haladjon. 4m alatti vízvonalhossz esetén nem sok köszönet lesz benne.  A fizika már csak ilyen, ez van, és attól, hogy csak néha használjuk, nem hatódik meg.
   
MOTORT ÉS CSÓNAKOT EGYSZERRE ÉRDEMES VÁLASZTANI!

Javaslom a témához elolvasni a „Motorválasztás” cikket.